نمیدونم مظلومانهترین نگاهی که تا حالا دیدید از کی بوده و برای چی!
ولی من تازگی یه نگاه دیدم تو اوج مظلومیت! نگاهی که بینهایت حرف داشت توی خودش! و من واقعا تاب نیاوردم نگاهش رو!
نگاه یک پیرزن که زمانی تو اوج جوانی و زیبایی و قدرت بوده و حالا تو اوج ناتوانی و ضعفوقتی چشم تو چشمش میشی، یک دنیا غربت رو حس میکنی و یک دنیا...نمیدونم، اصلا نمیشه تفسیرش کرد.
نگاه مادربزرگ پیرم، که به شدت ناتوون شده و ضعیف و مظلوم. هر از گاهی فراموشی باعث میشه حتی دخترای خودش رو هم نشناسه. این دفعه که دیدمش، منو، حتی پسر من رو هم میشناخت؛ ولی سری قبل، چند وقت پیش، تو زمان تقریبا 30 سال پیش داشت زندگی میکرد و همش دم میزد از پسر شهیدش، با وجودی که مادر من و خالهی من رو که دختراش بودن رو نمیشناخت، همش یاد میکرد از پسرش و میگفت اومدن گفتن شهید شد و همش تعریف میکرد از خوبیهاش و گریه میکرد.
نکتهی جالب اینه که تو کل مدت این دوران مریضی، پدر من رو که دامادش هست،هر سری که دید میشناخت و با اسم صداش میکرد؛ یعنی وقتی که دخترش رو نمیشناخت، شوهر دخترش رو میشناخت!؛نمیدونم چرا، ولی شاید به خاطر لباس پیغمبر و عمامهی سیاهش بود، شاید! چون هر سری اظهار ارادت هم میکنه به بابام!
___________
نمیدونم حکمت این دعا چیه که میگن«الهی پیر شی یا 120 ساله شی»؛ آخه اون سن یعنی ناتوانی شدید و اذیت شدنهای فراواننمیدونم درسته یا نه ولی من اصلا دوست ندارم عمر خیلی طولانی همراه با ناتوانی داشته باشم. عمر آدم کوتاه هم باشه، ولی مفید باشه و آدم توانایی داشته باشه... البته خودم همیشه اینطور دعا میکنم که« ایشاللا عمر با عزت داشته باشی»
و اما اسلام و بحث نامگذاري:
اسلام تاكيد داره كه والدين حتي قبل از اينكه فرزند قدم به دنيا بذاره، براش اسم انتخاب كنن و حتي تو دوران جنيني او رو با اسمش صدا بزنن، حالا اينكه اين با اسم صدا زدن در دوران جنيني چه اثراتي داره، علم امروز، جديدا به برخي از اونها پي برده و به اين رفتار تاكيد داره، ولي تو يه حديث داريم كه در قيامت هر كسي با اسم خودش صدا زده ميشه و در نتيجه اسامي خوب، براي صاحبانشون سودمند خواهند بود و تو يه حديث ديگه هم داريم كه امام علي عليهالسلام ميفرمايد:«فرزند خويش را پيش از تولد نامگذاري كنيد. هرگاه نمي دانيد پسر است يا دختر ، آنان را به تناسب مرد و زن بودن ، نامگذاري كنيد چرا كه مردم در هنگامه ي قيامت به نام هاي خويش خوانده مي شوند و فرزندي كه سقط شده باشد و نامي براي او تعيين نكرده باشند ، در روز قيامت از پدر مؤاخذه خواهد كرد» و در احاديث توصيه شده، اگه تا تولد هم فرزند رو نامگذاري نكرديد، تا روز هفتم نام نيكي براش انتخاب كنيد و البته باز در احاديث توصيه شده كه فرزندانتون رو تا 7 روز اگر پسر هستن، با نام «محمد» و اگر دختر هستن با نام «فاطمه» صدا بزنيد. حالا اينكه اين 7 روز به اين شكل صدا زدن چه تاثيراتي بر روح و روان و حتي جسم بچه داره، فعلا كه علم قاصر بوده و خدا ميدونه و بس! اصلا نام اهلبيت بر فرزندان گذاشتن از مصاديق تولي و تبريه و برخي اسم رو شعاري ميدونن كه به كرات تكرار ميشه و اثرات شگرفي هم بر خود فرد و هم بر بقيه كه اون اسم رو ميشنون، داره.
پيامبر اكرم صليالله عليه و آله در حديثي ميفرمايد كه«اگر كسي 4 فرزند داشته باشه و يكي از اونها رو به اسم من نام نگذاشته باشه، بر من جفا كرده» و در جاي ديگر توصيه كردن كه« بچههاتونو با اسم پيامبران نامگذاري كنيد و اسامي عبدالله و عبدالرحمن، از بهترين نامها هستند» و باز تو يه جاي ديگه فرمودند:« هيچ سفرهاي گسترده نشده كه كسي با يكي از اسامي محمد و يا احمد بر آن نشسته باشه،مگه اينكه اون منزل در هر روز 2 بار مورد تقديس واقع بشه»
فكر ميكنم اين حديث رو اكثر ماها شنيديم كه« حق فرزند بر پدر اينه كه ايم خوب براش انتخاب كنه». حالا من امروز ميخوام در مورد اسماي خوب و كلا نامگذاري يه مطلب بذارم.
اين بحث از چند منظر قابل بررسيه؛ يكي از منظر ديني، يكي از منظر روانشناسي و بعدي هم از نظر اجتماعي.
در كل، اسم هر شخصي تو شخصيتِ او تاثير فراوان و انكارناپذيري داره و علم روانشناسي امروز هم، با بررسي اين تاثيرات به نتايج جالبي رسيده و بيان ميكنه بين شخصيت افراد و اسم اونها، نوعي ارتباط ايجاد ميشه و اسم خوب ميتونه انگيزه كارهاي خوب و گرايش به سمت الگوهاي خوب رو در او ايجاد كنه و برعكس، اسامي تحقيرآميز و نكوهيده، ميتونه منجر به گرايشهاي منفي، انزوا و انتقام و پرخاشگري بشه.
طبق تحقيقات علمي، بچهها از حدود 2 تا 3 سالگي، اسم خودشونو تشخيص ميدن و تو اين سن، از كلمات« من، به من و مال من» بيشسترين ميزان استفاده رو ميكنن و از همين سن، اسمشون يك وجه تمايز بين اونها و ديگران براشون شناخته ميشه و اصلا جواب كودك به اسمش(هويتش) از اولين عكسالعملهاي هر كودكيه، چرا كه كودك بيشتر از هر كلمهاي اسمِ خودش رو ميشنوه. به همين دليل نام اونها نقش تعيينكنندهاي براي كسب هويت و شخصيتشون ايفا ميكنه و باز هم طبق نظر روانشناسا، دستگاه گيرندهي صوتي كودك به شدت حساسه و هر صدايي ميتونه تاثير ويژهاي بر اون داشته باشه و بر ساختار شخصيتي او و زندگي آيندهاش تاثير ميذاره؛ دقيقا مثل اذاني كه در گوش كودك خونده ميشه؛ هر اسم و واژهاي هم يه فركانس خاص داره و گاهي ميتونه انرژي مثبت داشته باشه و گاهي برعكس داراي انرژي منفي باشه و سلولهاي مغزي كودك رو تحريك كنه و الگوي ذهني فرد رو بسازه. از نظر تربيتي نيز اسم نيكو و زيبا ميتونه تاثيراتي بر هورمونهاي بدن داشته باشه و احساس رضايتمندي و لذت و در نهايت آرامش رو به فرد القا كنه و همچنين تو برقراري ارتباط موثر با ديگران اثرگذار باشه و باعث ميشه كه ديگران هم با ديد مثبتتري به فرد نگاه كنند.
نمي دونم چرا فونتاي وبلاگم به هم ريخته و هر كاري ميكنم درست نميشه! هر كدوم يه رنگ و يه سايز و ...
به قول بعضيها مملكته ما داريم!!!
يه آزمون خيلي مهم آخر فروردين داشتم كه متاسفانه قبول نشدم توش:(
نمره منفيم انگار خيلي بود و همين باعث شده بود نتيجه بد باشه:(
ولي اطلاعيه زدن تازه، كه يه آزمون تكميل ظرفيت برگزار ميكنن.
خيلي خيلي خوشحالم! ديديد شب امتحان يا روز قبل امتحان وقتي خبر ميدن امتحان يه روز ديرتر يا حتي 2 ساعت ديرتر برگزار ميشه، آدم انگار داره بال درميآره! الان من اونطوريام! اصلا آدم چقدر شب امتحان آرزو ميكنه يه فرصت ديگه بگيره و اين كمكاري و خوب درس نخوندنشو جبران كنه و قول ميده از اين به بعد ديگه خوب درس بخونه، الان همهي اينا منم!!!
خدايا كمكم كن واقعا اين دفعه خيلي عالي بخونم و نتيجهام هم خيلي عالي بشه.
خداجونم، يك دنيا ممنونتم از اين فرصت دوباره!
__________
دلنوشت: راستي ياد اون آيهاي افتادم كه ميگه اون دنيا بعضيها موقع حساب كتاب كه ميشه آرزو ميكنن كه فقط يه فرصت، حتي يه فرصتِ كوچولو بهشون داده بشه تا همه چيو جبران كنن:( ... (البته بماند كه تو بقيهي آيه خدا فرموده كه ديگه وقت هيچمدل فرصت دادني نيست:( خدايا برا اون دنيا هم ...)
استادی تعریف می:رد، سر یک کلاس 40 نفره از خانمها، پرسیدم چند نفرتون هست که تا حالا 10 تا کتاب در مورد تربیت بچه مطالعه کرده باشه. متاسفانه هیچ موردی یافت نشد!! و ناچار پشت سر هم تعداد کتاب رو کم کردم و وقتی به چهار پنج کتاب رسیدم، یک نفری دست بالا برد و وقتی به یک کتاب رسیدم، چند دست دیگر هم بالا رفت!
و تاسفبارتر اینکه، وقتی تو همین کلاس از بانوان پرسید که چند نفر از شما روزانه به دیدن یک فیلم و یا سریال بسنده میکنید؟ متاسفانه، هیچ دستی بالا نرفتL
و باز وقتی همین استاد در کلاس از این بانوان پرسید که چند نفر از شما تحت تاثیر یک فیلم و سریال، دارای یک رفتار مثبت شدهاید و یا یک رفتار منفی را ترک کردهاید؟ هیچ دستی بالا نرفت.
واقعا خیلی تاسفبارهها!برای فیلم و سریالی که حتی تو خود ما تغییر رفتاری ایجاد نمیکنه، همه وقت داریم؛ ولی برای مطالعه کتابهایی که نه تنها برای خودمون و فرزندان و خانوادهمون اثرات عالی داره، بلکه برای نسلمون هم اثرات خوبی داره، هیچ فرصتی نداریم و هیچ زمانی اختصاص نمیدیم.
واقعا جور دیگر باید زیست...
استادی تعریف می:رد، سر یک کلاس 40 نفره از خانمها، پرسیدم چند نفرتون هست که تا حالا 10 تا کتاب در مورد تربیت بچه مطالعه کرده باشه. متاسفانه هیچ موردی یافت نشد!! و ناچار پشت سر هم تعداد کتاب رو کم کردم و وقتی به چهار پنج کتاب رسیدم، یک نفری دست بالا برد و وقتی به یک کتاب رسیدم، چند دست دیگر هم بالا رفت!
و تاسفبارتر اینکه، وقتی تو همین کلاس از بانوان پرسید که چند نفر از شما روزانه به دیدن یک فیلم و یا سریال بسنده میکنید؟ متاسفانه، هیچ دستی بالا نرفتL
و باز وقتی همین استاد در کلاس از این بانوان پرسید که چند نفر از شما تحت تاثیر یک فیلم و سریال، دارای یک رفتار مثبت شدهاید و یا یک رفتار منفی را ترک کردهاید؟ هیچ دستی بالا نرفت.
واقعا خیلی تاسفبارهها!برای فیلم و سریالی که حتی تو خود ما تغییر رفتاری ایجاد نمیکنه، همه وقت داریم؛ ولی برای مطالعه کتابهایی که نه تنها برای خودمون و فرزندان و خانوادهمون اثرات عالی داره، بلکه برای نسلمون هم اثرات خوبی داره، هیچ فرصتی نداریم و هیچ زمانی اختصاص نمیدیم.
واقعا جور دیگر باید زیست...
اين انسان باعظمت، اين بانوى بزرگ اسلام بلكه بشريّت، توانست در مقابل كوه سنگين مصائب، قامت خود را استوار و برافراشته نگهدارد؛ حتّى لرزشى هم در صداى اين بانوى بزرگ از اينهمه حادثه پديد نيامد؛ هم در مواجههى با دشمنان، هم در مواجههى با مصيبت و حوادث تلخ، مثل يك قلّهى سرافراز استوارى ايستاد؛ درس شد، الگو شد، پيشوا شد، پيشرو شد.
· آیات مربوط به منافقان تمام شد.
· این که خدا با حالت خطاب، دستورات و قوانین دینی را بیان میکند، یعنی بر خلاف کتب قانونی که بیان قوانینشان خشک است و بیروح،قرآن چون با روح و عاطفه مردم سر و کار دارد، به حالت خطاب قوانینش را بیان میکند.
·
· خدا با خطاب به مردم( همه مردم) در این آیه سخن میگوید.(دعوت عمومی) یعنی اسلام جهانشمول است و عبادت خدا، وظیفه همه مردم است.
· عبادت یعنی بندگی کردن و بندگی کردن باید برای رب و پرورشدهنده باشد.
· چرا باید خدا را عبادت کنیم؟ چون ما و پیشینیانمان را خلق کرده است. شاید از این جهت خداوند عبادت را به خلق ما و پیشینیانمان ربط میدهد، که ما در صورتی که بدانیم خالق ما و پیشینیانمان کیست، ناخودآگاه حس پرستش و تشکر به او خواهیم داشت.(یکی از دلائل و فلسفههای عبادت، شکرگزاری از ولیّ نعمت است.
· اینکه خالقیت را مطرح کرده و بعد میخواهد که خالقتان را رب بدانید و بعد پرستشش کنید؛ نشان گر این مطلب است که مشرکان خالقیت را پذیرفته ولی ربوبیت را انکار مینمودند و خداوند در این آیه، هم «خلقکم» آورده و هم در کنارش«ربکم» و این یعنی«خالق شما، پروردگار شماست.»(موید دیگر: آِه 1022 سوره انعام)
· از اولین و بزرگترین نعمتها، نعمت آفرینش است و اولین امر و دستور به همه انسانها، بندگی و عبادت است.
· اینکه خدا تذکر میدهد خالق پیشینیانمان هم، اوست، شاید نوعی ملموس کردن و عاطفی کردن قضیه و در نتیجه اثرگذاری بیشتر قضیه باشد.
· در عین اینکه خدا را عبادت کردیم، نباید غرور ما را بگیرد، چرا که با وجود عبادت، شاید(!) در زمره باتقوایان قرار گیریم!
· عبادت عامل تقواست. اگر عبادتی در ما تقوا ایجاد نکند، عبادت نیست.
· هدف هستی، انسان کامل است، اگر حجت خدا نباشد، زمین اهلش را سقوط میدهد، زیرا هدف آفرینش هستی،بهرهگیری انسانهاست(«خلَقَ لکم» و «سَخَّر لکم») و هدف انسانها عبادت(« و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون») و هدف عبادت تقوی( واعبدوا ربکم، ...لعلکم تفلحون) و هدف تقوی رستگاریست(واتقوا الله لعلکم تفلحون).