حيا و عفت مقولهايه كه خيلي تو جامعه لازمه و كمتر كسي پيدا ميشه كه ادعا كنه، وجود حيا مضره و بيفايده و تا حدي مزاياي وجود حيا براي اكثريت مردم، بديهيه و ميشه گفت همه مردم ميزاني از حيا رو واجدند؛ گرچه اين ميزان، بين اقشار مختلف و دو جنس مرد و زن، بالا پايين زيادي داره. در منابع ديني هم زياد به مقوله حيا پرداخته شده و پيامبر اعظم(صلي الله عليه و آله و سلم) تو حديثي حيا رو به عنوان يكي از 5 سنت پيامبران برشمردند و در حديثي ديگر فرمودند: حيا خوب است؛ ولي براي زنان بهتر است. يا در يه حديث ديگه وجود نازنينشان فرمودند: حيا ده جزء دارد؛ نه جزء آن در زنان است و يك جزئش در مردان. احاديث اينشكلي كه اهميت حيا رو به خصوص در زنان نشون ميدن، زيادن و بناي من، تو اين پست، بيان اونها نيست. گرچه اميدوارم بهزودي بتونم به مقولههاي ديگهاي از حيا هم بپردازم؛ ولي اينجا ميخوام از كمرنگي و يا حتي بيرنگي مقوله حيا تو مغازهها و در نتيجه گسترشش در سطح اجتماع بنويسم.
واقعا جاي تاسف داره كه مردان جوان و اكثرا مجردي پيدا ميشن كه صاحبان مغازههاي لباس زير زنانهاند و به راحتي در جامعه پذيرفته شدند و بدتر از اون، اينكه لباسهاي زير رو در ويترين مغازه و يا بر تن مانكنها، مي ذارن و از اون هم بدتر و در واقع، فاجعه اينكه بعضي خانمها به راحتي از چنين مغازه هايي خريد ميكنن و حتي بر سر سايز لباسشون، با فروشنده، مشورت هم ميكنن! واقعا شرمآوره و جاي تاسف فراوان داره و متاسفانه ديگه همه به وجود چنين مغازههايي عادت كرديم و ظاهرا اوضاع كاريشون هم خوبه. البته وقتي لباس شبها و پيراهن و تي شرت و شلوار و انواع لباسهاي زنانه كه پوشيدنشون در برابر مردان نامحرم، حرامه، جنس مغازههاي با فروشندگان مرد شدند، و در پي اون، مردان صاحب مغازه، خودشون براي مشتريان خانم سايز لباس و رنگ و مدل لباس رو پيشنهاد دادن و بعد از گذشت مدتي، كار به جايي رسيد كه خانم مشتري، خودش براي انتخاب لباس، از فروشنده مردـ كه البته اكثرا جوان هم هستند ـ سئوال پرسيد كه كدوم مدل و رنگ به من مياد و يا كدوم سايزش به من ميخوره، بايد پيشبيني اين حدي كه امروز شاهدش هستيم، هم ميشد؛ كه اين مسئله حتي تا حد لباس خصوصي و زير هم پيش بره. در مورد اين مسئله، قلمم واقعا شرمش مياد كه چيزي بنويسه و جز تاسف و خجالت، چيزي نصيبش نميشه؛ همون طور كه صاحب اين قلم هم، هر بار حين عبور از كنار مغازههاي اينچنيني فقط به اصطلاح بايد لب بگزه و احساسي جز خجالت و زيبايي فرو رفتن در زمين رو نداشته باشه.
ـــــــــــــــــــــــــــــــ-
چقدر زيبا ميگفت آيت الله جوادي آملي كه؛ اتفاقا بحث شاغل بودن زنان جاي بحث و بررسي فراوان دارد.....و مثال ديگرش در باب فروشندگي زنان است، چقدر خوب است كه پاساژهايي باشد، اختصاصي زنان. كه در آنها صاحبان تمامي مغازهها، بانوان باشند و همه احتياجات زنان در چنين پاساژهايي تامين شود و ديگر يك خانم در جامعه اسلامي براي خريد طلا و لباسهاي مختلف و هرگونه مايحتاجش اعم از اختصاصي و غيرش، به مردان نامحرم مراجعه نكند. و البته اين امر، بسيار به نفع هم خود بانوان و هم مردان و در كل، جامعه ميشود.
پينوشت: حتي تصورش هم خيلي برام قشنگه كه چنين پاساژهايي در هر شهر باشه و هم منِ خانم خيلي راحت برم خريد و هم دائم پسران و مردان جامعه، در ويترين مغازههاي كشور اسلامي، مدام با صحنههاي زننده مواجه نشوند و چقدر چنين جامعهاي در سلامت خواهد بود. و البته اين انتظار كاملا بهجاست كه همان طوري كه پارك بانوان و بخش متروي بانوان و ساير فضاهاي اختصاصي بانوان در كشور اسلامي تاسيس شده، پاساژهاي اختصاصي بانوان هم داشته باشيم و من گمان ميكنم با درخواستهاي مكرر افراد چه در سطح مجازي و چه در سطح جامعه، ان شاء الله اين خواسته محقق شود.